Voordelen van hardlopen met muziek

fysiotherapeut personal trainer dominic

Onderzoek toont aan dat sporten onder begeleiding van muziek bijdraagt aan betere prestaties. Mensen zijn namelijk van nature gewend om op ritme te reageren. Je herkent vast wel dat je vaak zonder het in de gaten te hebben, met vingers en tenen zit mee te tikken op het ritme van de muziek.

Als het op hardlopen aankomt, betekent dit meerdere dingen. Muziek kan helpen langer, sneller en gemakkelijker te rennen. Je kunt de looppas af stemmen op een bepaald ritme en daarmee je tempo beter reguleren. Bovendien kan deze afstemming helpen bij het reguleren van kleine oneffenheden in je passen, waardoor je efficiënter gaat rennen. Dit betekent dat als je tijdens het hardlopen (bijvoorbeeld halverwege) je muziek aanzet, je hetzelfde tempo met minder moeite kunt blijven volhouden. 

Dat is echter niet alles. De juiste muziek brengt je tot rust. Het neemt spanning weg voor een wedstrijd of wanneer je een prestatie moet leveren en het zorgt ervoor dat je van hardlopen een aangenamere ervaring maakt.

Dat gezegd hebbende, optimaal profiteren van muziek is niet zo eenvoudig als het in willekeurige volgorde afspelen van een willekeurige afspeellijst. Het maximaliseren van de krachtige effecten van muziek vereist een beetje strategie en planning vooraf. Als je je muziek zorgvuldiger kiest, haal je er meer uit.

Bepaal je doelen

Ga je voor een lange duurloop en hoop je flink wat kilometers te kunnen maken? Kies dan muziek die je echt leuk vindt. Het belangrijkste doel moet zijn om muziek te kiezen die je afleidt van de eentonigheid van je training. Vaak zijn dit liedjes waarbij je het gevoel krijgt om mee te zingen.

Als je aan de andere kant voor een korte afstand gaat, waarbij snelheid belangrijk is. Kies dan vrolijke muziek met een krachtige beat. Nummers die je motiveren en kracht geven.

Let op de BPM

Muziek met een gemiddelde BPM van 120 tot 130 zijn ideaal voor een snel en krachtig tempo. Dit werkt in principe voor snelle en minder snelle hardlopers. Hardlopers die sneller gaan, halen dit vooral door de extra kracht en afstand per stap en niet perse een hogere cadans.

Luister onze Runathletics 125-130 BMP afspeellijst op Spotify.

Kies nummers met motiverende teksten

Als je voor snelheid gaat, is het tempo niet het enige belangrijke aspect van een nummer; songteksten kunnen ook een krachtige rol spelen. Denk aan songteksten die je zullen pushen zoals “Stronger” van Kanye West, “Lose Yourself” van Eminem of weliswaar heel cliché “Eye of the Tiger” van Survivor.

In dat opzicht kunnen alle positieve associaties die je hebt met muziek een goede motivator zijn tijdens het hardlopen. Zo heeft iedereen wel eens zijn eigen euforische moment beleeft terwijl net de ene nummer op stond of zelfs live gespeeld werd.

Muziek pauzeren kan ook helpen

Hoewel we inmiddels de vele voordelen van muziek tijdens hardlopen hebben besproken, kunnen ze na verloop van tijd ook hun effect verliezen. Het kan tijdens een lange duurtraining goed zijn om het genre te veranderen of nummers te shuffelen. Misschien wil je tijdens een cool down de muziek even pauzeren om volledig te kunnen ontspannen. Schakel de muziek dan weer in zodra je een extra boost nodig hebt.

Veilig in het verkeer en wees zuinig op je gehoor

Hoe leuk het ook is om jezelf tijdens het hardlopen helemaal te verliezen in de muziek. Blijf te allen tijde bewust van wat er om je heen gebeurt en wees voorzichtig op plekken waar je te maken hebt met verkeer.

Hou daarnaast het volume in de gaten, want langdurig of herhaalde blootstelling aan geluiden van 85 decibel of hoger kan leiden tot gehoorschade

Hardlopen met goede muziek een heerlijk moment van de dag

Muziek en hardlopen is voor ons een onlosmakelijke combinatie. Keihard genieten eigenlijk. Opzwepende beats, betoverende lyrics of duizelingwekkende gitaarsolo’s. Welk genre je zelf ook prefereert, muziek kan je hardlooprondje nog net een stukje specialer maken. Het rondje hardlopen is tevens een moment waarop je voor of na een drukke (werk)dag even lekker kunt uitschakelen en genieten van je favoriete muziek. Alhoewel het ook vaak een van de grootste ergernissen met zich meebrengt, nl. kabels die in de weg zitten, batterij van headphones leeg, slechte pasvorm van de oordoppen en ga zo maar door.

Wij denken hier nu de oplossing voor te hebben gevonden, nl. in de vorm van de Rolfstone Nova Sport wireless headphones. Goede pasvorm, geen kabels, uitstekend geluid (zelfs als er veel omgevingsgeluid is), uitstekende batterijduur en aantrekkelijke prijs.

Van het openen van het doosje tot je eerste hardlooprondje starten, duurt slechts 5 minuten. Je kiest de wingtip, die het meest geschikt is voor jouw oren, verbind razendsnel met je telefoon en je bent ready to go.

Mijn favoriete functie is het bedienen van de headphones door erop te tikken. Dit soort functies zie je normaal alleen goed werken bij dure AirPods en dergelijke, maar werkt bij de Nova Sport headphones identiek voor een veel aantrekkelijkere prijs.

Vooralsnog geen gebreken kunnen ontdekken en daarom verheugen we ons op de komende hardloopkilometers, ondersteund door geweldige muziek dankzij de Nova Sport sport oordopjes.

Deel deze blog