Volledige rust bij een blessure?

fysiotherapeut personal trainer dominic

Veel sporters komen ooit in hun sportcarrière in aanraking met een blessure, waarbij vaak wordt gekozen voor enkele weken van volledige rust als ‘behandelentiteit’.

Wat is de beste manier om een blessure aan te pakken en welke rol speelt rust daarin?

Enkele jaren geleden was de eerste optie die geboden werd bij een blessure: “wacht maar eens 3-6 weken af”, “hou maar eens rust, totdat het geen pijn meer doet”. Is dit echternog wel een advies dat gegeven zou moeten worden?

Wij denken namelijk dit niet de juiste optie is en lichten dit graag voor je toe..Waarom we denken dat dit in bijna alle gevallen niet de juiste optie is, lichten we onderstaand toe.

De twee meest voorkomende oorzaken van een blessure zijn trauma of een discrepantie tussen belasting en belastbaarheid. Aan een trauma kunnen we vaak niks doen,
maar aan een discrepantie tussen belasting en belastbaarheid wel. In wezen betekent dit dat je meer hebt gedaan, dan je op dat moment aankon. Je belasting was dus hoger dan je belastbaarheid. Mocht je dus bij het ontstaan van een blessure voor enkele weken volledig rust nemen, dan zal je belastbaarheid, nog verder afnemen. Aangezien de meeste sporters hierna weer beginnen met datgene waarmee ze geëindigd zijn, dan is een eerste stap naar een volgende blessure alweer gemaakt. Veel sporters blijven – als in een vicieuze cirkel – dus weken of maandenlang met blessures sukkelen.

hardloopblessure oplossing

Wat kun je nu het beste doen bij een blessure?

  • Zorg dat je via een (sport)fysiotherapeut erachter komt waar het mis is gegaan en/of welke structuur voor problemen zorgt.
  • Schroef de belasting dusdanig terug of verander van beweging.

Wat betekent dit? Probeer uit te vinden of je door de snelheid of kilometers te verlagen kunt lopen zonder klachten te voelen. Of stop met hardlopen en ga tijdelijk een andere sport uitoefenen zoals bv. fietsen, zwemmen of krachttraining, totdat je belastbaarheid verbeterd is en start uiteindelijk weer met een opbouwschema. 

  • Ga nooit helemaal niks doen en verwacht dat het vanzelf beter wordt. 
  • Ga er actief mee aan de slag en blijf weg van passieve behandeling.

Deel deze blog