Veilig hardlopen tijdens corona

hardloop coach beau

Hardlopen tijdens alle corona perikelen brengt veel vragen met zich mee. Wij proberen er een aantal voor je te beantwoorden, zodat jij veilig op pad kunt gaan en vooral zwakkeren en ouderen niet in gevaar brengt.

De coronacrisis is een situatie die zich razendsnel blijft ontwikkelen. Om op de hoogte te blijven van de actuele informatie en richtlijnen adviseren wij je om de website van het RIVM nauwlettend in de gaten te houden. Wij doen dat ook en proberen dit artikel up to date te houden zodra er meer informatie beschikbaar is.

Terwijl het coronavirus zich blijft verspreiden is het inmiddels duidelijk geworden dat er de komende tijd geen hardloopwedstrijden of andere sportevenementen zullen plaatsvinden. Jij vraagt je misschien af wat je moet doen om je eigen gezondheid en de dierbaren om je heen te beschermen én hoe dit je hardlooptraining zou kunnen beïnvloeden.

Wij beantwoorden in dit blog de meest gestelde vragen van hardlopers ten aanzien van de coronacrisis.

Is het veilig om buiten te gaan hardlopen tijdens corona?

Ja, in feite is het veiliger om buiten te zijn dan binnen als het gaat om de overdracht van ziekten. Echter, wanneer mensen samenkomen en iemand niest of hoest, komen er druppels op objecten die mensen aanraken. Als je dan vervolgens je gezicht aanraakt, loop je het risico om besmet te worden. De beste en veiligste manier om nu te hardlopen is om solo te gaan hardlopen en te genieten van het buitenleven. Als je daarbij andere hardlopers of wandelaars tegenkomt. Zorg er dan voor dat je zelf die 1,5 meter afstand houdt!

Wij ervaren zelf dat wandelaars je vaak niet aan horen komen. Zorg er in zo’n situatie voor dat je de mensen die je tegenkomt even (subtiel) waarschuwt. Als dit niet direct werkt, rem dan gewoon even af of stop met rennen totdat je wordt opgemerkt. Het lopen van een snelle tijd is niet belangrijker dan de gezondheid van andere mensen of die van jezelf.

Is hardlopen goed voor je immuunsysteem?

30 tot 60 minuten matige tot stevige activiteit, kan je immuunsysteem versterken. Sporten (en dus ook hardlopen) stimuleert namelijk de circulatie van witte bloedcellen en andere immuuncellen die virussen op afstand houden. Als je ziek of verkouden bent, blijf je het best binnen. Of het daadwerkelijk het coronavirus buiten de deur zal houden is niet gegarandeerd. Het virus is nieuw en je lichaam heeft nog geen antilichamen aangemaakt tegen dit onbekende virus.

Kan ik tijdens een lockdown nog gaan hardlopen?

Ondanks dat premier Rutte recentelijk nog zijn goede hoop het uitgesproken dat een lockdown niet nodig zal zijn, is het in geval van een daadwerkelijke lockdown natuurlijk de bedoeling dat je binnen blijft! Los van het feit dat een flinke boete zou kunnen opleveren, is natuurlijk uit den boze dat mensen de strenge maatregelen toch omzeilen, waardoor deze crisis alleen maar langer zal duren.

Tijdens een eventuele lockdown, waarbij je verplicht thuis in quarantaine moet blijven, is het belangrijk dat je aan je fitheid blijft werken. Het houdt je fit, gezond en het is bovenal erg belangrijk voor je geest.

Indien je niet beschikt over de luxe van een hometrainer of loopband, raden wij je aan om lichaamsoefeningen te doen die je benen sterker maken. Denk hierbij aan squats, lunges en jumps.

Om je conditie op peil te houden terwijl je thuis moet blijven, dan is touwtje springen een goed idee!

Let op met sporten wanneer je ziek bent!

Als je de griep of COVID-19 (ziekte die je krijgt door het coronavirus) hebt, put je lichaam dan niet uit door te gaan sporten. Men denkt ten onrechte dat ze ‘het virus uit hun lichaam kunnen sporten’ of dat ze het ‘er wel uit zweten’. Dat is een mythe. Sporten kan zelfs het tegenovergestelde veroorzaken en het lichaam onnodig verzwakken.

Moet ik het drukken op knoppen bij verkeerslichten vermijden?

Over het algemeen overleven virussen, dus ook corona, niet lang in de buitenlucht, doordat het niet goed bestand is tegen blootstelling aan zonlicht. Echter, uit recent onderzoek naar het coronavirus blijkt dat het virus dagenlang overleeft op metalen oppervlaktes. Dat vormt dus een risico bij verkeerslichten. Het kan zomaar voorkomen dat iemand net in zijn/haar hand heeft gehoest en daarna de knop aanraakt. Op drukke plekken is deze kans natuurlijk nog groter. Als het voor jou echt noodzakelijk is om een verkeerslicht knop te gebruiken, raak daarna niet je gezicht aan, gebruik handschoen (en raak daarmee nog steeds je gezicht niet aan) of gebruik je mouw of elleboog om de knop in te drukken.

Kan het coronavirus via zweet worden verspreid?

Volgens het RIVM vindt overdracht van het coronavirus plaats tussen mensen die in nauw contact staan met elkaar (minder dan anderhalve meter) en door ademhalingsdruppels, geproduceerd door hoesten of niezen – niet door zweet.

Hoe gevaarlijk is het momenteel om te spugen tijdens het hardlopen?

COVID-19 wordt ook verspreid via spuug. Spuug bevat speeksel dat ook sputum uit de longen of drainage uit de neusholte kan bevatten

Sorry, snot schieters: Snot uit je neus schieten zorgt niet voor minder besmettingsgevaar. Let hier dus goed mee op als er anders mensen in de buurt zijn.

Deel deze blog