TRAILRUNNING

TRAILRUNNING & TRAILRUNSCHOENEN

Trailrunningschoenen hebben speciale kenmerken die hen van reguliere hardloopschoenen onderscheiden. De beste trailschoenen zijn duurzaam, gripvast en stabiel. Bij het vinden van de beste trailschoenen dien je met verschillende factoren rekening te houden.

Een goed profiel dat zorgt voor een stevige tractie en grip. Een van de belangrijkste elementen van een goede trailschoen is een hoge mate van grip en tractie voor verschillende trailoppervlakken. In tegenstelling tot gewone hardloopschoenen kies je een diep profiel in de zool om zo de ruigste en modderigste bospaden te overwinnen.

Een duurzame trailschoen zorgt voor betere prestaties en beschermt de voet tegen obstakels op het parcours; kies daarom altijd voor kwaliteit.

 

Trail hardloopschoenen vs. weg hardloopschoenen

Trail en weg schoenen lijken op veel manieren veel op elkaar. Maar toch zijn ze duidelijk te onderscheiden. Ze representeren twee verschillende punten. Hieronder zullen we bespreken wat de verschillen tussen de twee types zijn. Weg hardloopschoenen zijn aanzienlijk smaller en lichter dan trail hardloopschoenen. Dit type schoen is ontworpen om op een vlak oppervlak te rennen waar weinig vuiligheid is. Dit betekent dat responsiviteit en snelheid in dit schoentype meer de nadruk hebben dan bescherming. Weg hardloopschoenen hebben een meer gestroomlijnde structuur aangezien deze normaal gesproken met een normale omgeving te maken hebben zonder dat ze al te veel schade oplopen. Vaker zit er in weg hardloopschoenen veel technisch vernuft gestopt, aangezien hier de performance en snelheid het belangrijkste zijn. De weg hardloopschoen ziet er vaak wat braver uit. Aan de andere kant, trail hardloopschoenen zien er vaak wat agressiever uit. Deze krijgen vooral oneffen terrein en rotzooi voor hun ‘ voeten’. Stenen, wortels en modder zijn maar enkele voorbeelden. Dit type schoen heeft als voornaamste functie om te beschermen en schokken te absorberen net als controle tijdens het landen. Van trail schoenen wordt verwacht dat ze robuuster, groter en zwaarder zijn met name door de technologie om dit te realiseren.

trailschoenen vs gewone hardloopschoenen
runathletics hardloper

Duurzaamheid

De duurzaamheid van een schoen is grotendeels gebaseerd op de materialen die gebruikt worden tijdens het ontwerpen en samenstellen van de schoenen. Dit staat en valt natuurlijk met het doel waarmee de schoen ontwikkeld wordt. Een weg hardloopschoen zal minder extreme omstandigheden tegenkomen en daardoor minder duurzaam ontwikkeld worden dan een trail hardloopschoen die moet blijven presteren in de meest extreme omstandigheden.

Tractie en grip

De zolen van beide types schoenen benadrukken vooral waarin de schoenen anders zijn. Trail hardloopschoenen hebben vaak een agressieve zool met stekels en zijn gemaakt plakkerig rubber omdat deze als voornaamste doel hebben om tractie en grip te geven op de meest oneffen ondergronden(denk aan modder, losse stenen etc). Vaak zijn de agressief ogende zolen voor de meer extremere ondergronden. In contrast daarentegen hebben weg hardloopschoenen een gestroomlijnde zool die geschikt is voor vlakke ondergronden welke voldoende grip hiervoor heeft.

Hulp nodig bij de keuze van jouw trailrunning schoenen?