SMART-methode om trainingsdoelen veel haalbaarder te maken

hardloop coach beau

In tegenstelling tot wat je dagelijks op je Instagram feed voorbij ziet komen, is het bereiken van je trainingsdoelen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral wanneer je geen plan hebt om deze doelen te bereiken. De meesten van ons hebben wel een vaag idee van waar ze aan willen werken of waar ze naartoe willen werken. Neem bijvoorbeeld het verbeteren van de fitheid, conditie of de algemene gezondheid. Er ontbreekt echter vaak een concreet doel, waardoor het soms moeilijk kan zijn om zo’n visie te vertalen naar een tastbaar plan. In de zakelijke wereld gebruikt men een techniek die misschien wel eens een goede manier kan zijn om je intenties aan te scherpen en je doelen te bereiken. Namelijk het stellen van SMART trainingsdoelstellingen.

Wat betekent een SMART-doelstelling?

Het acroniem SMART dient als hulpmiddel om trainingsdoelen te verduidelijken, een tijd eraan te verbieden en de benodigde middelen effectiever in te zetten om de focus naar de juiste plek te verleggen. Wat is zo’n SMART-doelstelling nu precies? Het acroniem SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden. Wanneer je al deze criteria toepast bij het formuleren van een trainingsdoel, dan kun je stukken beter bepalen waar je mee aan de slag moet gaan en wat je eruit wilt halen.

Laten we mijn trainingsdoel als voorbeeld nemen. Ik wil minstens 6 dagen per week trainen om mijn energie-level te verhogen, maar ook om een betere conditie te krijgen en om sterker te worden. Dit wil ik graag bereiken met hardlopen, mountainbiken en krachttrainingen.

Je zou kunnen zeggen, laten we ervoor gaan en hopen op het beste. Echter formuleren wij het liever in een SMART-stijl:

Specifiek: ik plan 2 dagen per week een HIIT- krachttraining van 45 minuten; 3 dagen per week 60 minuten harlopen; en 2 uurtjes mountainbiken op een dag in het weekend..

Meetbaar: als ik merk dat mijn energie omhoog gaat, mijn conditie verbetert en ik me sterker voel tijdens de krachttraining, dan weet ik dat ik op de goede weg ben.

Acceptabel: dit het te maken met de haalbaarheid van mijn doelen. Ik heb drie trainingsopties die ik kan doen om ervoor te zorgen dat ik me niet verveel. Ik houd mijn HIIT- en krachttrainingen ook kort genoeg zodat ik weet dat ik ze op werkdagen goed kan plannen.

Relevant: Ik weet dat ik het nu en in de toekomst nodig heb.

Tijdgebonden: dit heeft betrekking op de frequentie van mijn wekelijkse workouts. Daarnaast wil ik de huidige verdeling de komende 6 weken vasthouden. Daarna evalueer ik welke SMART-doelstelling ik voor de volgende periode zal formuleren.

In plaats van een algemeen doel te stellen, zoals ‘ik wil meer gaan sporten’. Neem ik nu de tijd om alles te verduidelijken en een begin- en eindpunt te kiezen. Hiermee vergroot ik de kans om mijn doelen te bereiken. Onderzoek toont aan dat een van de belangrijkste redenen waarom mensen hun doelen niet bereiken, is dat ze niet specifiek genoeg zijn, maar ook omdat er geen planning bij komt kijken. Het is ook belangrijk een ‘waarom’ te hebben. Iets dat je van brandstof voorziet om je doelen te bereiken.

Deel deze blog