Last van lage rugklachten? Wat nu?

fysiotherapeut personal trainer dominic

Hoe ontstaan lage rugklachten en hoe kom je er vanaf?

Bijna iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met (acute) lage rugklachten. In de meeste gevallen is het verloop van deze klachten gunstig en blijven er geen beperkingen over. 

Een van de belangrijkste zaken (en mogelijk ook de moeilijkste) is om er vanuit te gaan dat in de meeste gevallen er niets ernstigs aan de hand is. Het gaat in 95% van de gevallen om een tijdelijke gevoeligheid van de structuren van de rug, die met een actieve benadering snel en effectief aan te pakken zijn. Gemiddeld duren deze klachten tussen de 2-6 weken. 

Een belangrijk verschil met vroeger is dat we tegenwoordig van een actieve aanpak uitgaan.

Wat houdt zo’n actieve aanpak van lage rugklachten in:

  • Probeer zo snel als mogelijk (met aangepast niveau) te gaan bewegen en werken (motion is lotion);
  • Lichte duur activiteiten, zoals bv wandelen, komen je klacht zeer ten goede.
  • Oefeningen waarbij op de ontspanning van de rompmusculatuur gewerkt wordt, worden zeer aangeraden
  • Röntgenfoto’s en MRI’s worden afgeraden, omdat ook bij mensen zonder klachten er bijzonderheden gevonden worden. Het betekent dus niet dat als er iets gevonden word op röntgen of MRI dit de directe verklaring van je klachten is.

Bovenstaande staat haaks op het verleden waarbij bedrust, medische beeldvorming, passieve behandelmethodes (fangopakkingen, elektrotherapie of alleen massages) werden voorgeschreven en uitgevoerd. Vanuit wetenschappelijk onderzoeken zijn deze zaken als niet effectief of onnodig bewezen.

Enkele tips waarmee je direct lage rugklachten kunt verminderen

Deze tips kunnen je rugklachten zowel preventief als acuut verbeteren

  • 2-3 x per week 20 minuten matig intensief bewegen. Het maakt niet uit wat je doet als je er maar plezier in hebt en het veilig kunt uitvoeren. Het voorbeeld waar wij voor kiezen is natuurlijk hardlopen. Je trekt je sportkleren aan, vindt je sportschoenen strak en loopt naar buiten en begint met (hard)lopen. In ons blog Hardlooptips voor beginners vind je tips hoe te starten;
  • gezonde voeding en veel water drinken
  • een goede nachtrust, 8 uur per nacht op dezelfde tijden
  • elke dag enkele minuten ademhalingsoefeningen, waarbij aandacht besteed wordt aan ontspanning van de rompmusculatuur;
  • enkele oefeningen voor de rug om deze in zijn volledige bewegingsbereik te gebruiken en te belasten.

Belangrijk om te onthouden:

De rug is de graadmeter van je lichaam. Hoeveel stress en druk je ervaart. Hoe goed je voor je lichaam en geest zorgt. Zo reageert je rug door soms gevoeliger te zijn dan op andere momenten.

Ga bij klachten na of je al deze punten onder controle hebt en pas waar mogelijk aan. Jij hebt controle over je klachten, pak deze dan ook zelf actief aan.

Mocht je vragen hebben of twijfelen over je klacht. Ga naar de huisarts of fysiotherapeut en laat deze je klacht screenen.

Deel deze blog