Tips bij hardlopen in warm weer

fysiotherapeut personal trainer dominic

Dit voorjaar hebben wij al enorm mogen genieten van vele zonuren en hoge temperaturen. Heerlijk om erop uit te trekken en te genieten van natuur en buitenlucht. Maar waar hardlopers nog wel eens last van kunnen hebben, laten wij ons er niet door tegenhouden en met de volgende tips zorgen wij er voor dat je hier zo veilig en comfortabel als mogelijk doorheen komt. 

Wij kennen allemaal wel het gevoel van lopen tijdens een warme dag en het gevoel van een ‘motor’ die langzaamaan aan het oververhitten is. Wat kunnen wij hier nu mee? 

Tip 1: drink tijdens het hardlopen voldoende water

Begin voordat je gaat lopen al met drinken en blijf tijdens en na je rondje hardlopen continue jezelf hydrateren. Door het warme weer zweet je sneller, omdat je lichaam je kerntemperatuur laag probeert te houden. Vul je dit vocht niet aan, kan dit leiden tot prestatievermindering en kan het zelfs gevaarlijk worden voor je gezondheid. Je prestaties gaan bijvoorbeeld al 10% achteruit als je 2% van je lichaamsgewicht verliest aan vocht. En dit gebeurt helaas sneller dan wij altijd denken. Tijdens een lange duurloop is het daarom verstandig om een ‘camelbag’, bidon of heupriem met flesjes drinken mee te nemen. Dit gaat prestatieverlies tegen, zorgt ervoor dat je uithoudingsvermogen behouden blijft en gaat krampen tegen. Er zijn veel sportdrankjes op de markt die een super balans van elektrolyten, koolhydraten en andere voedingsstoffen hebben om je lichaam te verzorgen tijdens je run. 

Tip 2: Investeer in goed ademende hardloopkleding

In welke kleding jij gaat hardlopen, bepaalt voor een groot gedeelte hoe koel of warm jij het zult hebben. Vaak horen wij dat lopers zich te warm kleden en het hierdoor sneller warm krijgen. Het beste kun je hardloopkleding aandoen die goed ademt. Hierdoor wordt zweet snel en efficiënt afgevoerd en blijft je lichaam droog zodat je comfortabel door kunt lopen. Vooral ook uitproberen welke kledingkeuze het beste bij jou past. Sommige lopers vinden een los broekje fijn, andere lopen liever met een running tight. Dit is heel persoonsgebonden en is vooral proefondervindelijk.

Tip 3: Bescherm je hoofd tegen de zon en de hitte

Tijdens een zonnige dag is het een verstandige keuze om een hoofddeksel of pet te dragen tijdens het lopen. Deze houd je hoofd koel en zorgt ervoor dat je met een heldere geest kunt blijven lopen. Een ademend petje en comfortabele pasvorm zijn misschien wel de belangrijkste criteria.

Tip 4: Loop op de koele momenten van de dag

Heb je zelf in de hand wanneer je gaat lopen en ben je niet gebonden aan een specifieke tijd, loop dan liever niet tussen 11 uur ‘s morgens en 15.00 uur ‘s middags. Tussen deze tijden is de zon op zijn sterkst en dit maakt het lopen een stuk lastiger. Vroeg in de ochtend of laat in de middag/avond zijn dan betere keuzes. 

Tip 5: Afkoelen na terugkomst van een rondje hardlopen

Zorg –  wanneer je terug bent van je duurloopje – dat je een natte handdoek in je nek kan leggen. Hierdoor kun je helpen je kerntemperatuur naar beneden te krijgen, waarbij je meteen weer tip 1 erbij pakt en gaat hydrateren.

Deel deze blog