Hardlooptips voor beginners

fysiotherapeut personal trainer dominic
Je wilt beginnen met hardlopen maar je hebt geen idee hoe? Hieronder enkele tips die je kunnen helpen met veel plezier en blessure vrij te starten. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten of je al enige ervaring hebt m.b.t. Sporten of een totale beginner bent. In deze eerste blog richten we ons eerst even op de beginnende atleet.

Wat heb je nodig om te beginnen met hardlopen?

  1. Tijd om 2x per week lopen, hou rekening met 30-60 min
  2. Kleding aangepast op het weer (i.v.m. regen en een regenjasje)
  3. Een goed paar schoenen
  4. Geduld!!!!
Zoals je kunt zien heb je eigenlijk helemaal niet veel nodig. Dit maakt hardlopen ook zo super. Je trekt je schoenen aan en begint voor je deur.

Hoe maak je daadwerkelijk een begin?

Als je nog totaal geen ervaring hebt met hardlopen is het aan te raden om rustig op te bouwen. 85% van alle hardloop blessures ontstaan namelijk door te snel te veel te willen. Hoe een opbouw uitziet is heel persoonlijk maar een voorbeeld  hiervan is 1min joggen-2 min wandelen en dit 5 keer te herhalen. Dit ga je dan in de tijd opbouwen en samenvoegen. Hou altijd in de gaten dat duur voorgaat op snelheid.

Welke hardloopkleding heb je nodig?

Eigenlijk is dat helemaal afhankelijk van je eigen voorkeuren m.b.t. of je het snel koud hebt of liever met een tight of broekje loopt. De gouden tip zal dan zijn om niet teveel aan te doen. Aangezien je het waarschijnlijk snel warm zult krijgen.

Welke hardloopschoenen heb je nodig?

Dit is een veel besproken en onderzocht onderwerp. Vroeger hadden ze allemaal verstevigde zolen en bepaalde gedacht m.b.t materialen die gebruikt werden. Uit de huidige onderzoeken en trends lijkt vooral naar voren te komen dat je een schoen kiest die voor jou persoonlijk het meest comfortabel is(dus niet per definitie de schoen waar je snelle buurman in loopt). We kiezen tegenwoordig ook liever voor neutrale schoenen om het natuurlijke bewegingspatroon niet te verstoren. Hieronder een lijst met schoenen die voldoet aan deze criteria. Mocht je twijfelen over het kiezen van een bepaalde schoen raadpleeg professional die je hierbij kan ondersteunen.

Eigenlijk geen rocket science dat starten met hardlopen. Aangezien er enkele punten zijn waar je zeker nog winst mee kan halen zoals opbouw, krachttraining, stretchen, blessures etc Bespreken we deze in de volgende blogs.

Deel deze blog