HEALTH

GEZONDHEID EN HARDLOPEN GAAN HAND IN HAND

Hardlopen draagt bij aan een goede gezondheid en dient daarbij als een stok achter de deur om een gezonde levensstijl te onderhouden. Een gezond gebalanceerd dieet en een goede nachtrust dragen bij aan jouw hardloopprestaties. Wil je beter, sneller en langer kunnen hardlopen? Zorg dan voor goede voeding, ga op tijd naar bed en neem ook rust (vooral als je moet herstellen van een stevige run).

Wij voorzien jou graag van handige tips om een gezonde levensstijl en routine te onderhouden, zodat uiteindelijk ook jou hardloopprestaties verder zullen verbeteren.

Hardlopen voegt jaren toe aan je leven en leven aan je jaren

Regelmatig hardlopen kan ervoor zorgen dat je langer leeft, maar verbetert daarnaast op korte termijn ook je slaapt, immuunsysteem, concentratie en je humeur. Het is zelfs goed voor je knieën en onderrug. Talrijke studies hebben aangetoond dat hardlopen de levensduur verlengt. Dit heeft geleid tot de vaak herhaalde observatie: “Als lichaamsbeweging een pil zou zijn, zou het de populairste pil ter wereld zijn.” Niet onbelangrijk: het zou ook de goedkoopste zijn, met weinig tot geen kosten.

Hardlopen helpt je beter te slapen

Als je de afgelopen jaren niet veel artikelen over het belang van slaap hebt gezien, heb je ergens onder een steen geslapen. En slaap kan vooral belangrijk zijn voor sporters. Slaap is tenslotte het moment waarop lichaam al zijn reparatiewerkzaamheden uitvoert.

Hardlopen kan je knieën en rug versterken

Dit is een hardloop voordeel dat velen moeilijk te geloven vinden. Zij redeneren dat hardlopen een impactsport is, die slecht moet zijn voor de gewrichten. Bovendien kent iedereen een paar hardlopers die kniepijn ontwikkelden en daardoor moesten overstappen op fietsen. Dat is waar, maar het is ook waar dat sedentaire, vervormde volwassenen gemiddeld slechtere knie- en rugproblemen hebben dan de meeste hardlopers.

Hardlopen maakt je gelukkiger

Als je regelmatig aan het sporten bent, heb je het vast al ontdekt: hoe goed of slecht je je op een willekeurig moment ook voelt, door te sporten voel je je vaak stukken beter. Het gaat daarbij verder dan alleen de bekende ‘runner’s high’ – hardlopen (en het beoefenen van andere sporten) creëert een stortvloed aan gelukshormonen.

Hardlopen helpt je om af te vallen

Omdat je tijdens hardlopen continu je gehele lichaamsgewicht moet verplaatsen, verbrandt je meer calorieën dan bij de meeste andere activiteiten of sporten. Je hoeft overigens niet snel te rennen om een maximale calorieverbranding te bereiken. Je verbrandt bijna net zoveel als je langzaam loopt (maar het duurt twee keer zo lang).

Als je het wilt bijhouden, hardlopen verbrandt ongeveer 75 calorieën per kilometer.