5 tips om jouw hardloopdoelen te behalen

fysiotherapeut personal trainer dominic
Nu we langzaamaan ons ‘nieuwe normale’ leven weer oppakken, is het ook een goed moment om even stil te staan bij de afgelopen periode. Heb jij progressie geboekt, heb je het lastig gehad qua motivatie of ben je zelfs helemaal gestopt met hardlopen? Veel mensen krijgen motivatie door het goede weer, andere merken dat de bbq’s en terrasjes een te sterke aantrekkingskracht hebben.

Wat kunnen we nu doen om wel onze hardloopdoelen te behalen

Tip #1 een meetbaar doel

Als eerste stap is het de beste keuze om een meetbaar doel te stellen. Dit klinkt natuurlijk heel erg logisch alleen gaat het bij de meeste mensen hier al mis. Als je een meetbaar doel bepaalt, kun je hier specifiek naar toe werken. Bijvoorbeeld: wil jij een 5 kilometerrun volbrengen dan kun je hier specifiek een trainingsprogramma voor (laten) maken, hetgeen meer structuur in je trainingen zal brengen en waarschijnlijk consequent gedrag in je hele leven. Je bent namelijk, als je een doel wilt bereiken, meer geneigd om te doen wat je moet doen.

Belangrijk om hierbij nog te benoemen is, stel een realistisch doel. Voor jezelf en je lichaam is het veel beter om een doel te stellen wat realistisch is. Ga niet uit het niks 50 km hardlopen, omdat dit nu zo gaaf lijkt. De kans op het oplopen van blessures is vele malen groter als je onrealistische doelen stelt.

Als je een doel bepaalt hebt, kun je bedenken wat heb ik hiervoor nodig, wanneer wil ik dit bereikt hebben, hou je progressie bij en wat kun je doen om dit zo efficiënt mogelijk te bereiken.

Tip #2 switch it up

Natuurlijk is het heerlijk om 4-5 dagen in de week te gaan hardlopen. Alleen is het de vraag of dit a) het beste is om de meeste progressie te boeken en b) ga je op een gegeven moment niet je motivatie verliezen. Het afwisselen van hardlooptrainingen – met andere manieren van bewegen – zorgt ervoor dat je goed kunt herstellen, een betere atleet wordt en je motivatie om te blijven lopen hoog blijft.

Dit is vaak lastig voor hardlopers. Het liefste lopen we elke dag en durven we bijna niet een dag niet te lopen. Vooral voortkomend uit het idee dat je dan achteruit gaat in plaats van vooruit. Gelukkig is dit zeker niet het geval en zal je lichaam je dankbaar zijn als je veel varieert in je trainingen. Werp voor meer informatie eens een blik op ons E-book: sneller en blessurevrij hardlopen

Tip #3 geloof in jezelf

Klinkt heel simpel en logisch maar niet altijd vanzelfsprekend. Een doel halen is een proces om jezelf te verbeteren totdat je het doel bereikt hebt. Dit zal altijd met vallen en opstaan gebeuren. Gaat het ergens niet zoals verwacht, probeer te evalueren waar het mis gaat, pas je schema/gedrag aan en blijf in het einddoel geloven. En dus in jezelf! Je kunt vaak meer dan je denkt alleen bestaan er geen afkortingen op de weg naar succes. Hard, gestructureerd en doelmatig trainen zorgen ervoor dat jij het gaat halen.

Tip #4 zoek gelijkgestemden

Positieve energie is besmettelijk! Als je je in een omgeving bevindt waar mensen dezelfde doelen hebben als jij is je kans op succes groter. Gelijkgestemden kunnen collega’s vrienden of familieleden zijn die toevallig dezelfde doelen hebben, maar je kunt ook bewust een community creëren waarin je elkaar helpt doelen te behalen.

Het bewust werken aan zulke relaties is waardevol op vier vlakken:

1.Leren

Je verbinden aan een goede groep kan progressie versnellen. Het helpt je op je traject te blijven en consequent te zijn

2. Aanmoedigen

Een groep kan je steunen en je helpen je trainingsprogramma te voltooien

3. Helpen

Je hebt iemand nodig die je helpt als je motivatie ver te zoeken is

4. Concurreren

Sociale druk is vaak een voordelige kracht om onze doelen te behalen

Externe bronnen zijn bijna altijd nuttig in het bereiken van de volgende stap en het versnellen van je prestaties. Naast gelijkgestemden vinden, kun je een professionele coach inschakelen, maar ook boeken, artikelen of podcasts helpen je vooruit.

Tip #5 blijf lachen

Ga niet meteen door naar het volgende doel als je er een hebt gehaald. Wanneer we een ‘vier’-moment skippen, doen we tekort aan onze inzet. Sta even stil bij je succes en vier dat je het goed gedaan hebt. We ervaren niet voor niets de sterkste positieve emoties wanneer we vooruitgang boeken op moeilijke doelen. Herhaal daarna bovenstaande stappen om naar het volgende doel toe te werken.

Welke tips heb jij nog voor ons om onze doelen te behalen? We kunnen elkaar helpen om vooruitgang te blijven boeken.

Deel deze blog