5 mythes ontkracht over core training

fysiotherapeut personal trainer dominic

5 mythes ontkracht over core training

Van een beter fundament voor olympisch gewichtheffen tot het opheffen van pijn in ons dagdagelijkse leven. Er zijn allerlei redenen waarom veel mensen een ‘sterkere’ core willen hebben. Maar omdat net zo veel,  als niet meer mensen, geïnteresseerd zijn in het hebben van een platte buik zijn er veel onjuiste theorieën en valse beloftes, die rondgaan, over core training. 

Hieronder zullen wij enkele van de grootste core training mythes ontkrachten. 

Mythe #1:  Core oefeningen verbranden buikvet

We krijgen van veel mensen de vraag of we oefeningen kunnen bedenken die hun buikvet zal doen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als we dan oefeningen zoals squats, lunges of burpees benoemen, kijken ze ons raar en een beetje perplex aan. Ze denken eerder aan crunches of planks. 

De waarheid: Je kunt geen lokaal vet verbranden. Zelfs als het voelt alsof je buik in brand staat tijdens het uitvoeren van je facebook 200 crunch challenge. Dit komt dan vooral omdat zich in je spieren afvalstoffen aan het ophopen zijn. Dit is een natuurlijke chemische reactie als je spieren aan het trainen bent. Als je lichaam vet gebruikt, als brandstof om te blijven bewegen, dan pakt het dit niet van één plek,  maar vanuit overal in het lichaam. 

Dus wat betekent dit nu voor al die mensen die buikvet (of vet in het algemeen) willen kwijtraken. In plaats van 1000 van die kleine crunches zijn er een heel scala aan oefeningen die meer of grotere spiergroepen aanjagen en dus veel meer brandstof nodig hebben. Dit zijn de oefeningen die wij naast allerlei andere tips/tricks zouden aanraden om vet kwijt te raken. 

Myth # 2: Crunches zijn de beste manier om je core te trainen

De eerste oefening die mensen in gedachten hebben als ze hun ‘core’ willen gaan trainen, zijn crunches. Alhoewel dit een prima oefening is op zich, moet je alvorens te starten met core training bedenken “wat wil je eigenlijk verbeteren of trainen”?  Je ‘core’, oftewel buik/rugspieren, zijn er om je lichaam rechtop te houden, te bukken, te tillen, te springen, te ademen en ga zo maar door. Ultiem veelzijdig en bijzonder belangrijk in het hele leven. 

Wil je dit trainen, dan moet je gebruik maken van een veelzijdigheid aan oefeningen. Van statische naar dynamische, van staande naar liggende, van lichaamsgewicht naar externe gewichten. Het doel waar je voor traint, bepaalt welke variant je kiest. Met als onderliggende rode draad, hoe belastbaarder hoe beter. 

.De waarheid: Crunches zijn, als je wilt starten met trainen, op zich prima om in je trainingsprogramma te integreren. Uiteindelijk bepalen je doel, sport of activiteit welke oefeningen je gaat toevoegen. Maak het zo divers mogelijk en onthoudt: Hoe belastbaarder, hoe beter! 

Mythe # 3:  Planken zal je buikspieren van staal geven

Als je denkt dat die 5 minuten plank challenge je ‘abs game strong’ zal maken, dan moet je dit idee nog maar eens overwegen na het lezen van dit stukje. 

De waarheid: Als het op planken aankomt, gaat het eigenlijk net zoals bij alle andere oefeningen, niet om kwantiteit maar kwaliteit. Het ontwikkelen van een perfecte plank is een full-body oefening. Dit is dan ook de oefening die vaak het slechtst wordt uitgevoerd. 

Om een plank perfect uit te voeren, moet je je hele lichaam aanspannen. Je billen samenknijpen, schouderbladen naar achter trekken, navel intrekken. Dit is uitermate zwaar en om dit efficiënt en kwalitatief goed uit te kunnen voeren, raden wij aan om te starten met 3-5 sets van 10-15 seconden. 

Maar zelf als je de plank perfect beheerst. Moet je verder kijken dan alleen deze oefening voor het krijgen van een staal corset. Je lichaam vraagt om variëteit en progressieve overload. Dit kun je op allerlei manieren creëren, maar vooral ook door af te wisselen en met een goede techniek steeds zwaardere/moeilijkere dingen van je lichaam te vragen.  

Mythe # 4:  Je kunt specifiek je lage buikspieren trainen

Deze interesse voor het onderste gedeelte van de buikspieren komt waarschijnlijk voort uit het feit dat veel mensen vooral in het lagere gedeelte van hun buik vet hebben. 

De waarheid: Het bovenste en onderste gedeelte van je buikspieren zijn een geheel. Er zijn geen onderste en bovenste deel, behalve als je het hebt over ligging in het lichaam. Dan ligt een gedeelte van de buikspier hoger dan het onderste deel, maar het blijft nog steeds een spier. 

De enige manier om meer definitie te krijgen bij je buikspieren?  Lees kopje 1 hierboven nog eens goed door. Het gaat om vet verliezen over je gehele lichaam. Het trainen van je buikspieren zal dat zeker ten goede komen, maar dan wel als gehele spier. 

Mythe # 5:  Als ik mijn buikspieren train, zal ik een six pack krijgen.

Voor sommigen onder jullie, is het doel van een Six pack krijgen  de reden van de interesse in core training. Maar kan iedereen wel een six pack krijgen? 

De waarheid: We hebben allemaal een unieke anatomie. De een heeft van nature dikke spierballen, de ander komt maar niet aan,  een iemand is lang en dun, de ander is klein en mollig. Omdat we andere genen hebben en andere fascia zullen onze lichamen totaal anders uitzien. Dus sommige mensen zullen wel een six pack hebben/krijgen en andere niet. 

Je rectus abdominus, ofwel grote buikspier, bestaat uit een spierbundel verdeeld door verschillende peesbladen. Bij sommigen zijn deze peesbladen dik en krijg je een goede scheiding van de spier, bij  anderen zijn deze dunner en zie je minder goed de scheiding van de spierbundel. Ook hier geldt vooral weer hoe minder vet, hoe beter de definitie. 

Deel deze blog