5 mythes & 5 feiten over hardlopen

Aangezien wij mensen verzot zijn op mythes, feiten en fabels gaan wij in deze blog enkele hardloop-mythes terug laten komen. En je kunt je voorstellen dat er – over een sport die al sinds het begin der tijden beoefend wordt – veel mythes bestaan. Vaak hoorden wij als hardlopers dat het slecht voor je knieën zou zijn, je er rugklachten van krijgt, je een bord pasta moet eten voor je marathon of dat je voor een run statisch moet gaan stretchen. Wij gaan je hieronder vertellen wat de feiten en de fabels zijn.
5 Mythes over hardlopen en 5 feiten die je zeker moet kennen
Als eerste zullen we de 5 meest besproken mythes over hardlopen gaan bespreken:
Mythe #1 Van hardlopen gaan je knieën kapot
Wij als hardlopers horen dit maar al te vaak. “Van hardlopen gaan je knieën kapot”. Gelukkig kunnen we tegenwoordig heel stellig antwoorden dat dit zeker niet het geval is. Van hardlopen val je af, wat uiteindelijk goed is voor al je gewrichten. Ook blijkt uit onderzoek dat hardlopen juist goed is voor het kraakbeen in je gewrichten en dus ook in je knieën. Hopelijk kunnen we snel afscheid nemen van deze mythe. Bouw je trainingen goed op en je zult hier de vruchten van plukken.
Mythe #2 Je moet altijd stretchen alvorens je begint met hardlopen
Je hoort hier veel verschillende meningen over, moet je nu wel of niet stretchen. En waarom voelt het bij de een goed en bij de ander niet. We kunnen er het volgende over zeggen. Statisch stretchen voor een training levert je helemaal niks op, in ieder geval – volgens onderzoek – blijken er geen bewezen positieve effecten aan statisch stretchen voor een training te zijn. Een korte warming up met dynamische stretches daarentegen kunnen je lichaam in optimale gereedheid brengen voor de training die je gaat volgen.
Mythe #3 Je moet pasta eten de dag voor een grote wedstrijd
Helaas, deze is ook niet waar. De “carb-loading” gekte van de jaren 90 is over. Je hoeft geen gigantische kom pasta te eten de dag voor een grote wedstrijd. Die grote kom spaghetti kan ervoor zorgen dat je een opgeblazen gevoel hebt tijdens het hardlopen. Wat je beter kunt doen, is de dagen voorafgaand naar een wedstrijd toe de koolhydraten mondjesmaat vergroten. En dan vooral denken in gezonde en complexe koolhydraten zoals zwarte bonen, linzen en volkoren granen.

Mythe #4 Echte hardlopers wandelen niet
Laat niemand je iets anders wijsmaken. Het is gewoonweg niet waar. De populaire hardloopcoach, Jeff Galloway, heeft een programma ontwikkeld waarbij hij hardlopen afwisselt met wandelen. Met grote successen tot gevolg.
Mythe #5 Hardlopers kunnen alles eten wat ze willen zonder aan te komen.
Net als mythe #3 zouden wij graag willen dat deze mythe waar was maar helaas. Hardlopen geeft geen vrijbrief voor het onbeperkt eten van van alles en nog wat. Als je op het eind van de dag meer tot je genomen hebt dan je verbrandt, kom je in gewicht aan. Dit is zelfs bij de mensen die 40 km per dag hardlopen zo. Hardlopers moeten net zo goed op gezonde voeding letten als ieder ander.
Feiten over hardlopen
Feit #1 Hardlopen kan je gemoedstoestand verbeteren
Bewegen reduceert stress en verhoogt je vermogen om met angst om te gaan. Dit doet het door een verhoging in concentratie van norepinephrine te produceren. Dit is een chemisch stofje wat in je hersenen geproduceerd wordt en je helpt beter om te gaan met stress. Veel studies laten zien dat mensen die actief bewegen minder snel depressies ontwikkelen en een betere kwaliteit van hun gemoedstoestand hebben.
Feit #2 Hardlopen helpt bij het versterken van je botten
Hardlopen is een oefening waarbij er druk op je gewrichten komt. Dit soort belastende oefeningen gaat het verlies van botmassa tegen. Er zijn zelfs enkele studies die zeggen dat je niet alleen het verlies tegen gaat maar dat hardlopen zelfs voor meer botdichtheid kan zorgen. Super oefening voor al onze ouderen die hun skelet sterk willen houden.
Feit #3 Hardlopen helpt je langer te leven
Wetenschappers hebben naar 14 grote studies over hardlopen gekeken, waarin in totaal 232.149 volwassenen geïncludeerd waren. En ze vonden dat hardlopers, ten opzichte van niet hardlopers, 27% minder kans maakten om te overlijden tijdens de looptijd van het onderzoek. De conclusie van het onderzoek was dat hardlopen je algemene vitaliteit en gezondheid verbeterde.
Feit #4 Hardlopen kan je slaapkwaliteit verbeteren
Regelmatig actief zijn, kan je helpen dieper in slaap te komen. Diepe slaap of ‘deep wave’ -slaap is belangrijk om je lichaam en geest je laten rusten tijdens de nacht. Hier kun je je weer volledig opladen voor de volgende dag. Als je geen diepe slaap bereikt, kun je de dag erna toch nog vermoeid wakker worden, alhoewel je uren in bed hebt gelegen. Wetenschappers hebben gevonden dat mensen die meer dan 30 min per dag sporten een betere, diepe slaap bereiken.
Feit #5 Je hebt na elke 600-1000 km nieuwe schoenen nodig.
Hardlopen is een simpele sport zonder veel materiaal. Maar, wat wel belangrijk is, zijn je schoenen. Zodra deze versleten raken, moet je gewoon een nieuw paar aanschaffen, zodat je blessurevrij kunt blijven genieten van de mooiste sport op aarde.
Welke mythes of feiten ken jij nog?
Nu je onze feiten/fabels gelezen hebt, zijn wij eigenlijk wel benieuwd naar wat jij nog allemaal weet of te horen hebt gekregen over hardlopen. Laat ons dit weten via onze mail of social media kanalen.